(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
U članku se analizira pitanje učinkovitosti postupka u sporovima male vrijednosti. Nakon uvodnih općih kvalifikacija o postupku male vrijednosti analitički se izlažu zakonodavne promjene u postupcima male vrijednosti. Putem statističkih podataka nastoji se utvrditi je li postignut cilj zakonodavnih promjena - brže, učinkovitije i jednostavnije rješavanje predmeta u sporovima male vrijednosti i smanjenje broja tih predmeta. Daje se usporedni prikaz trajanja postupka u hrvatskim i europskim sporovima male vrijednosti. Kritički se analizira postojeće uređenje postupka u sporovima male vrijednosti te se predlažu poboljšanja de lege ferenda sukladno rješenjima iz europskog postupka u sporovima male vrijednosti.