(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
U postupku proglašenja nestalih osoba umrlim i dokazivanja smrti sud odlučuje o proglašenju nestalih osoba umrlih i o dokazivanju smrti. Ovi postupci pokreću se, između ostalog, i zbog potrebe da se urede razni pravni odnosi povodom smrti neke osobe u kojima je ta osoba za života bila sudionik i tako otkloni neizvjesnost i pravna nesigurnost o pravnoj poziciji nestale osobe u svim njezinim pravnim i ostalim socijalnim odnosima u kojima život odnosno smrt te osobe predstavlja pravno relevantnu činjenicu. U radu autor prikazuje i objašnjava uvjete i postupak za proglašenje nestale osobe umrlom u hrvatskom pravu. Uvjeti i postupak proglašenja nestalih osoba umrlim još uvijek su uređeni zasebnim Zakonom o proglašenju nestalih osoba umrlima i dokazivanju smrti, a opća pravila Zakonom o vanparničnom postupku Kraljevine Jugoslavije od 24. srpnja 1934.