(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
S upravom se rađate i s upravom umirete. Ova misao odražava istinu po kojoj je ljudski život od njegovog početka pa do samog kraja u doticaju s upravnim pravom, odnosno njegovim različitim granama ili područjima. Grana upravnog prava s kojom smo čini se najviše u doticaju je porezno pravo, iz kojeg razloga se, u svrhu i smislu ovog rada, navedeni citat može nadopisati na način da s poreznim pravom živite. Stoga je za autore ovog rada povod problematiziranju naslovne teme u otkriću da je tematika poreznog procesnog prava u tuzemnoj ili inozemnoj komparativnoj stručnoj i znanstvenoj literaturi skromno zastupljena, pri čemu se stvaranju korpusa nadnacionalnoga poreznog procesnog prava obraća nedovoljna pozornost. Iz tog razloga primarna intencija ovog rada je postaviti osnovne teze koje ukazuju kako postoji znatna procesna različitost poreznog prava u odnosu na opća procesna pravila te takve teze nastavno argumentirano obraniti i pri tome odgovoriti na pitanja iz kojeg razloga je takva različitost ustanovljena, odnosno da li je ona opravdana te postoji li prostor za poboljšanje sustava? U pojedinim segmentima odgovora na postavljene pitanja prikazuje se smjer izgradnje nadnacionalnih poreznih procesnih pravila.