(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
U radu se u prvom redu analizira uređenje poništavanja rješenja kao pravne sankcije protiv nezakonitih i nepravilnih akata u upravnom postupku. U tu svrhu najprije se u uvodu rada daje kraći prikaz osnovnih pojmova i koncepcija: pogrešnih akata, nezakonitih i nepravilnih akata, ništavih i oborivih akata, netočnih akata, presumpcije valjanosti upravnog akta te sankcija poništavanja i ukidanja nezakonitih i nepravilnih upravnih akata. U nastavku rada analiziraju se svi ZUP-om propisani slučajevi poništavanja rješenja u prvostupanjskom i drugostupanjskom upravnom postupku, u postupcima povodom izvanrednih pravnih sredstava te u postupku izvršenja. U zaključku u kraćim crtama iznose se osnovne teze iznesene u radu te zalaže za normativno uređenje poništavanja rješenja u upravnom postupku kojim bi se u cijelosti slijedila načela razmjernosti i zaštite stečenih prava stranaka u upravnom postupku.