(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
U radu se daje pregled prakse hrvatskog Ustavnog suda koja se odnosi na zaštitu prava na slobodu izražavanja zajamčenog člankom 38. Ustava, odnosno člankom 10. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Međutim, to pravo nije apsolutno, budući da njegovim ostvarivanjem može doći do povrede prava drugih na zaštitu njihove privatnosti (osobnosti, časti, ugleda, dostojanstva) zajamčene člankom 35. Ustava, odnosno člankom 8. Konvencije za zaštitu ljudskih prava. Stoga se u ocjeni kojem od tih dvaju, po naravi stvari, suprotstavljenih prava u pojedinom slučaju treba dati prednost primjenjuje načelo razmjernosti iz članka 16. Ustava. Polazeći od činjenice da se načini komunikacije i izvješćivanja javnosti sve brže mijenjaju i poprimaju nove forme, Ustavni sud kontinuirano nadograđuje praksu vezanu uz članak 38. Ustava odnosno članak 10. Konvencije koja se odnosi na slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući dakako i slobodu medija.