(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Autorica u radu prikazuje bitne značajke ugovora o doživotnom uzdržavanju, posebice povezane s nekretninama kao predmetom ugovora o doživotnom uzdržavanju te upozorava koji se upisi u zemljišnu knjigu mogu izvršiti na temelju navedenog ugovora kao i na pravne posljedice pojedinih upisa. Pažnja je posvećena različitosti tumačenja sadržaja odredbi povezanih sa sadržajem ugovora o doživotnom uzdržavanju i upisima u zemljišnu knjigu prema Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zemljišnim knjigama. Upozorit će se na nedorečenost odredbi Zakona o zemljišnim knjigama o učincima zabilježbe ugovora o doživotnom uzdržavanju te na odnos navedene zabilježbe prema drugim vrstama zabilježbi u zemljišnoj knjizi. Pritom će se analizirati različita praksa sudova posebice uknjižba prava vlasništva na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju.