(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
U Republici Hrvatskoj ne postoji jedinstveni propis koji bi regulirao postupak i uvjete polaganja podmorskih kabela i cjevovoda, već su relevantne odredbe sadržane u više pravnih akata. Stoga je jedan od ciljeva ovoga rada prikazati i analizirati zakonske i podzakonske akte koji izravno ili neizravno uređuju pitanje polaganja i održavanja podmorskih kabela i cjevovoda kako bi se utvrdilo je li postojeći pravni okvir odgovarajući. U radu se razmatra i u kojoj mjeri postoji terminološka i sadržajna ujednačenost ključnih pojmova polaganja i održavanja podmorskih kabela i cjevovoda s obzirom na to da izostanak ujednačene terminologije dovodi do pravne nesigurnosti i raznolike primjene i postupanja u praksi pojedinih dionika. Posebna je pozornost posvećena postupku izdavanja odobrenja za polaganje podmorske kabelske infrastrukture te dobivanju koncesije za polaganje podmorskih kabela i cjevovoda. S obzirom na to da je bitna transparentnost i dostupnost podataka o izdanim koncesijama i ovlaštenicima koncesija, autor će dati kritički osvrt na svojevrsni dualizam u primjeni Pravilnika o Registru koncesija i Pravilnika o Upisniku koncesija na pomorskom dobru. Zaključno se daje ocjena pravne uređenosti polaganja i održavanja podmorske kabelske infrastrukture te prijedlozi mogućih novih pravnih rješenja za unaprjeđenje područja istraživanja.