(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Iako općeprihvaćena definicija demokracije osigurava upravljanje ljudima za ljude od ljudi, turska ljevica ponovo ju je protumačila te uočila da se stvarna demokracija može održati samo putem socijalističke revolucije. Časopis Yön stekao je kritično mjesto u reinterpretaciji klasične definicije demokracije te je postavio put izgradnji socijalističke ideologije spojene s načelima kemalizma i nacionalizma. Uzimajući u obzir ključnu ulogu časopisa Yön na putu Turske prema demokraciji, cilj je ove studije istražiti kako se u časopisu razmatra bit demokracije i koja prepoznatljiva obilježja ima koncept demokracije. U skladu s navedenim, kao metodologija istraživanja odabrana je utemeljena teorija te su autorski i anonimni radovi u 222 broja časopisa istraženi koristeći stalnu komparativnu metodu i hermeneutički pristup. Rezultati su pokazali da je Yöncüler kvintesenciji demokracije pripisao skrbničku značajku. U skladu s tim, zaključeno je da je usvojena socijalistička ideologija u časopisu Yön težila skrbničkoj demokraciji te da Yöncüler nije izgradio skrbničku ideologiju samo na nedostatnosti ljudi, već i na potrebi za vodećim kadrom.