(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
U brojnim predmetima povezanim s posvojenjem, Europski sud za ljudska prava (u daljnjem tekstu: ESLJP) istaknuo je važnost sveobuhvatnoga pristupa postupku posvojenja te najboljeg interesa djeteta, uzimajući u obzir sve okolnosti slučaja. Uskraćivanje prava na pristanak na posvojenje dovodi do kršenja ljudskih prava, što se posebno očituje u odnosu na ranjive društvene skupine. Takav oblik povrede prava ESLJP je utvrdio i u „hrvatskim predmetima“ – X. protiv Hrvatske te A.K. i L. protiv Hrvatske. U njima se bavio povredom prava osoba s duševnim smetnjama, točnije roditelja lišenih poslovne sposobnosti i prava na roditeljsku skrb. Nedostatci koje je utvrdio utjecali su na promjenu paradigme posvojenja u novom hrvatskom obiteljskom zakonodavstvu iz 2015. godine. Stoga se u radu ističe važnost cjelovitoga pristupa postupku posvojenja analizirajući hrvatsko obiteljsko zakonodavstvo i judikaturu ESLJP-a vezanu za „hrvatske predmete“. Također se analiziraju i noviji predmeti iz kojih proizlaze smjernice za daljnje unaprjeđenje postupka posvojenja i zaštite temeljnih ljudskih prava.