(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Datio in solutum, ispunjenje obveze davanjem umjesto isplate, važan je institut ugovornog obveznog prava. Dužnik će tim putem ispuniti svoju ugovornu obvezu na drukčiji način od ugovorenoga, no uvijek uz suglasnost i pristanak vjerovnika. Datio in solutum je, stoga pravni posao, ugovor. Ispunjenjem ovoga drugog (drugotnog) predmeta obveze - obveza prestaje kada vjerovnik to primi. No, nije svako primanje uvijek isto i problem nastaje kada to primanje nije i fizičko primanje novca (na što najčešće glasi izvorna, prvotna obveza). Slučajevi davanja mjenice, zemljišnoknjižnoga prijenosa prava vlasništva na nekretninama ili stjecanja dionica kao primjera ispunjenja drugotnih obveza vrlo zorno pokazuju nastali problem. Ne bi se, naime, smjelo dogoditi da je ugovor izvršen, da je vjerovnik primio drugotnu obvezu, a da efektivno nije dobio ništa.