(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
ODGOVOR ITALIJE NA BOLEST COVID-19: IZMEĐU ZAKONA O SUSTAVU CIVILNE ZAŠTITE I UREDBI PREDSJEDNIKA VLADE Gotovo tri godine nakon izbijanja bolesti COVID-19, moguće je identificirati neke trendove i donijeti zaključke u svezi s pravnim odgovorom na krizu prouzročenu pandemijom u Italiji. Dok je ustavni sustav vjerojatno bio uspješan u očuvanju temeljnoga sadržaja vladavine prava, ipak se postavlja jedno drugo pitanje. Naime, je li se zakonski okvir, koji se temelji na kombinaciji uporabe zakonodavne uredbe i uredbi predsjednika Vlade, a znatno odstupa od Zakona o sustavu civilne zaštite, doista pokazao kao najprikladniji, ili je, dubljom analizom, stvorio više problema negoli donio rješenja?