(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
ISKUSTVA PRAKTIČARA U PRIMJENI UVJETNE ODGODE (I ODUSTANKA OD) KAZNENOG PROGONA U REPUBLICI HRVATSKOJ Uvjetna odgoda (i odustanak od) kaznenog progona jedan je od oblika sporazumijevanja u okviru kaznenog pravosuđa uređenog odredbom čl. 206.d. hrvatskoga Zakona o kaznenom postupku koji se može primijeniti kod lakših kaznenih djela (za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina). Ovaj je institut prije više od 20 godina implementiran u hrvatski kazneni postupak, ali se vrlo rijetko koristi u praksi. Kako bi se utvrdili mogući razlozi za to, autori su nakon komparativnopravne analize proveli empirijsko istraživanje u dvije etape. U prvoj je etapi provedeno 60 polustrukturiranih intervjua s praktičarima, a druga je etapa obuhvatila četiri fokus grupe u kojima se raspravljalo o najznačajnijim pitanjima. Cilj je empirijskog istraživanja bio otkriti iskustva praktičara u primjeni navedenog instituta u praksi. U radu su prikazani rezultati provedenog istraživanja koje je obuhvatilo pet pitanja koja su utvrđena kao ključni elementi u primjeni ovog instituta: nepostojanje jasnih pravnih odrednica o primjeni instituta, opseg primjene, nepostojanje sudske kontrole, prava okrivljenika i položaj žrtve. Zaključno, u radu se analizira jesu li početne teze potvrđene te autori daju određena de lege ferenda rješenja.