(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2024)
U radu se analiziraju pojedine pozitivnopravne kategorije ugovora ratione personae: 1.) trgovački ugovori, 2.) ugovori između trgovaca, 3.) ugovori između trgovaca i osoba javnog prava, 4.) tzv. poslovne transakcije između poduzetnika, 5.) poslovne transakcije između poduzetnika i osoba javnog prava te 6.) potrošački ugovori, kao i njihovi konstitutivni elementi te opseg odstupanja pravila koja ih determiniraju u odnosu na pravno uređenje opće kategorije ugovora, odnosno ugovore građanskog prava. Posebna se pozornost upućuje na određene anomalije, nelogičnosti i preklapanja kod pojedinih ugovornih kategorija. Nadalje, raspravlja se o određenim sudionicima u pravnom prometu s nastojanjem konkretizacije njihovog statusa u konkretnim ugovornim odnosima. Konačno, iznose se određeni problemi u vezi s izloženom klasifikacijom ugovora te osobito njihovi učinci na sigurnost u pravnom prometu. Zaključno, predlaže se u kojem bi se smjeru mogle kretati zakonodavne intervencije glede pravnog uređenja pojedinih ugovornih kategorija de lege ferenda, kako bi se uklonio niz dvojbi i nejasnoća te s time u vezi unaprijedila sigurnost u pravnom prometu kod ugovornih odnosa.