(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Prije Novele Zakona o parničnom postupku iz 2019., tužitelj koji bi povukao tužbu bio je dužan protivnoj stranci naknaditi parnične troškove, osim ako bi tužba bila povučena odmah nakon što bi tuženik udovoljio zahtjevu tužitelja, u tom bi slučaju troškove postupka bio dužan tužitelju nadoknaditi tuženik. Novelom iz 2019. navedene su odredbe zamijenjene novim prema kojima je tužitelj koji povuče tužbu ili se odrekne tužbenog zahtjeva dužan tuženiku naknaditi troškove postupka, osim ako je tužitelj te radnje poduzeo nakon što je tuženik udovoljio njegovu zahtjevu ili zbog drugih razloga koji se mogu pripisati tuženiku, u kojem je slučaju troškove postupka dužan tužitelju naknaditi tuženik. U radu se, u okviru sustavne i cjelovite obrade instituta uređenog navedenim normama, nastoji odrediti značenje i domašaj novina koje su Novelom 2019. unesene u taj institut. Pritom se posebno problematizira i relevantnost niza stajališta zauzetih u sudskoj praksi i doktrini na temelju prije važećeg uređenja instituta s aspekta njegova novog normativnog određenja.