(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Autorica u radu daje prikaz pravne prirode sudske nagodbe kao posebnog instituta procesnog prava. Kako bi se odredila pravna priroda sudske nagodbe prethodno je nužno odrediti njezin pojam te svojstva koja čine njezinu pravnu prirodu, a to je svojstvo da se njome okončava parnica, svojstvo pravomoćne i ovršne presude i da nije moguća nova parnica o istoj pravnoj stvari. Po pravnoj prirodi sudska se nagodba razlikuje od izvansudske nagodbe kao instituta materijalnoga građanskog prava. Iako pravila procesnoga prava sadrže određene odredbe o sudskoj nagodbi ona tim procesnim pravilima nije u cijelosti uređena, posebno u pogledu pravnih sredstava za njezino pobijanje. Stoga je potrebno pored materijalnopravnih tužbi za pobijanje, predvidjeti i procesnopravno sredstvo slično prijedlogu za ponavljanje postupka. Zbog posebne pravne prirode, sudska nagodba stvara određene procesnopravne učinke po kojima se izjednačava s pravomoćnom i ovršnom sudskom presudom, što je čini posebnim i učinkovitim pravnim sredstvom rješavanja sudskih sporova.