(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Analizirani su normativni okvir i pitanja iz prakse povezana s odnosima između stranaka suda i predsjednika suda, kao tijela sudske uprave, izvan materije suđenja (rješavanja konkretnih predmeta) te praktični problemi koji se javljaju u tim odnosima. Prije svega, riječ je o predstavkama na rad suda i sudaca, zahtjevima za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku i predlaganju primjene oficioznih ovlasti predsjednika suda. Naglašeno je razgraničenje između domene s time povezanih ovlasti predsjednika suda i nedopuštenog zadiranja u sudačku autonomiju. Ponuđeni su odgovori na neke od dvojbi koje se javljaju u praksi. Zaključno je istaknuta važnost korištenja međunarodnih izvora kao orijentira u ovoj materiji te jačanja ovlasti zamjenika predsjednika Suda, bitnih obilježja odgovornosti sudova za svoj rad, dosljednosti u razgraničenju poslova sudske uprave od poslova suđenja, kao i autonomije sudstva u demokratskoj pravnoj državi.