(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi iz 2012. (ZFPPN) u hrvatsko pravo uvedena je „posebna naknada za troškove prouzročene vjerovniku dužnikovim zakašnjenjem s ispunjenjem novčane obveze u poslovnim transakcijama“ kao nova pravna posljedica dužničkoga zakašnjenja s plaćanjem. Zakonski iznos ove paušalne naknade troškova naplate propisan je odredbom čl. 13. st. 1. ZFPPN-a prema kojoj je vjerovnik novčane obveze ovlašten na paušalnu naknadu u iznosu koji odgovara kunskoj protuvrijednosti iznosa od 40 €. U radu se raspravlja o dopuštenosti ugovaranja paušalne naknade troškova naplate u iznosu različitom od iznosa iz čl. 13. st. 1. ZFPPN-a, kao i o odnosu vjerovnikova zahtjeva za isplatom paušalne naknade i njegova zahtjeva za naknadom štete zbog dužničkoga zakašnjenja.