(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Rad razmatra modalitete učinkovitog upravljanja u različitim oblicima koncerna. Definicija koncerna, kao skup društava objedinjenih jedinstvenim vođenjem, podrazumijeva određeni stupanj integracije upravljanja. S druge strane, okolnost da svako od društava zadržava vlastitu pravnu osobnost sugerira barem djelomičnu upravljačku samostalnost. Granice međusobnog utjecaja društava koncerna su, dakle, određene suprotstavljenim centrifugalnim i centripetalnim silama. Na pravu povezanih društava je da jasno definira te granice i stavi ih na raspolaganje poduzetnicima da ih najbolje iskoriste prema svojim potrebama. Kao što će se pokazati takve granice nisu iste za sve vrste koncerna. U radu se detaljnije razmatraju tri oblika koncerna vladajućeg i ovisnog društva – ugovorni koncern, koncern priključenih društava i faktični koncern.