(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Predmet rada je istražiti na koji način tržište kapitala može biti platforma za restrukturiranje društava u poteškoćama te koji su financijski posrednici tipično uključeni u te postupke. Nakon toga analizirat će se sukobi interesa koji se mogu pojaviti u tom procesu te izložiti kako ih se može prevenirati, odnosno kako njima upravljati. Rad je usmjeren isključivo na društva u poteškoćama dionice kojih su (ili drugi financijski instrumenti) uvršteni na uređeno tržište Zagrebačke burze d.d. te na alternativne investicijske fondove, odnosno private equity i hedge fondove kao dominantne predstavnike segmenta tržišta kapitala koji ulažu u društva u poteškoćama. Nakon prikaza osobitosti, odnosno pravnih i drugih čimbenika koji utječu na restruktuiranje trgovačkih društava u poteškoćama putem tržišta kapitala, u radu se uspoređuju alternativni investicijski fondovi koji su specijalizirani za ulaganja u društva u poteškoćama, s prikazom njihovih sličnosti, razlika i posebnosti kao i fondova za gospodarsku suradnju koji su osobitost upravo hrvatskoga tržišta kapitala. Zatim se pojašnjava pojam sukoba interesa na tržištu kapitala odnosno razlučuje ga se od suprotstavljenih interesa, da bi se nakon toga iscrpno prikazalo kako se sukobi interesa manifestiraju tijekom pojedinih etapa ulaganja u odnosu na društvo u poteškoćama, odnosno kako se navedenim sukobima interesa može upravljati. Također se ističe uloga Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, kao nadzornika i regulatora hrvatskoga tržišta kapitala te se skreće pozornost na okolnosti koje bi ona trebala uzeti u obzir pri obavljanju svojih javnopravnih nadzornih ovlasti, u odnosu na uočene sukobe interesa, ali pritom ne zadirući u privatnopravnu razinu odnosa koji su predmet nadzora.