(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Značenje naziva „međunarodno upravno pravo“ se do sada interpretiralo na dva načina. S jedne strane su autori koristili taj naziv (diritto internazionale amministrativo) odnoseći se na upravne kompetencije različitih međunarodnih upravnih udruženja, kako je predviđeno mjerodavnim međunarodnim konvencijama. Drugi su autori (npr. Karl Neumeyer, Paul Négulescu, Giuseppe Biscottini) taj naziv koristili isključivo odnoseći se na norme nacionalnog prava (diritto amministrativo internazionale, droit administratif international, internationales Verwaltungsrecht), koje su uključivale neke strane elemente. U ovom se radu naziv „međunarodno upravno pravo“ interpretira prema potonjem značenju. Činjenica jest da su te norme bile iznimno rijetke u upravnom pravu, zbog čega pravna znanost nije posvećivala previše pozornosti disciplini međunarodnog upravnog prava. No, u posljednje vrijeme izvori prava Europske unije sve više zahtijevaju razmatranje određenih stranih elemenata u normama upravnog prava. U tom se pogledu u ovom radu zauzima stav da je međunarodno upravno pravo pravna disciplina koja može riješiti probleme nastale primjenom navedenih normi upravnog prava.