(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Pojedinačni ispravni postupak institut je zemljišnoknjižnog prava predviđen za pojedinačno sređivanje nesređenog zemljišnoknjižnog i katastarskog stanja. Osnovna intencija zakonodavca donošenjem novela Zakona o zemljišnim knjigama 2013. i 2017. godine je da se novim i kvalitetnijim zakonskim rješenjima unaprijedi zemljišnoknjižni sustav evidentiranja nekretnina i prava na nekretninama te doprinese sređivanju zemljišnih knjiga, a samim tim i sigurnosti pravnog prometa nekretnina. Cilj je ovog rada prikazati izmjene u provođenju pojedinačnog ispravnog postupka, koje imaju za svrhu pojednostaviti, ubrzati i pojeftiniti ovaj postupak, kako bi se pravnim subjektima olakšalo ažuriranje knjižnog stanja njihovih nekretnina, ali i realizirao javni interes da se zemljišne knjige kao javni registri usklade sa stvarnim stanjem nekretnina.