(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
U ovom radu se razmatraju problemi u primjeni članka 79. Zakona o upravnim sporovima (“Narodne novine”, broj 20/10, 143/12, 152/14, 94/16, 29/17) i članka 3. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o upravnim sporovima (Narodne novine, broj 29/17) koji su se pojavili u praksi upravnih sudova i Visokog upravnog suda Republike Hrvatske. Različita, međusobno suprotstavljena tumačenja ovih odredbi protežu se i na različito poimanje svrhe i cilja upravnog spora u praksi sudova, kao i odnosa upravnog spora pred prvostupanjskim sudovima i žalbenog postupka pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske. Stoga će se u radu pokušati odgovoriti na dosad otvorena pitanja, prikazati usporedna zakonska rješenja susjednih država i predložiti moguća tumačenja otvorenih dvojbi te time ponukati potrebne izmjene važećega normativnog izričaja.