(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Potaknuta dugogodišnjim nastojanjima obiteljskopravnih stručnjaka za poboljšanjem procesnog položaja djeteta u obiteljskim sudskim postupcima, reforma hrvatskog obiteljskog zakonodavstva iz 2015. godine je rezultirala značajnim promjenama instituta posebnog skrbnika za dijete. Cilj hrvatskog zakonodavca je bio kreirati zakonski okvir u kojemu će se procesna prava djeteta zajamčena prijašnjim obiteljskopravnim propisima i međunarodnim dokumentima u praksi hrvatskih sudova efikasno i ostvarivati. Polazeći od povijesnog razvoja instituta posebnog skrbnika za dijete od 1947. godine do danas u radu se ukazuje na ključne promjene ovog instituta koje su se događale pod snažnim utjecajem međunarodne zaštite dječjih prava. U kontekstu važećeg Obiteljskog zakona iz 2015. u radu se prikazuje novo uređenje instituta posebnog skrbnika za dijete nakon čega se pruža prikaz novog uređenje posebnog skrbnika za dijete i u njemačkom pravnom sustavu. Zaključno se ističu glavne razlike i sličnosti u hrvatskom i njemačkom uređenju instituta posebnog skrbnika za dijete sa zahtjevom za daljnja istraživanja efikasnosti novog uređenja.