(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), vodeća je organizacija u području poreza, nasljednica rada Lige naroda u području poreza. Ta organizacija, u svom dugogodišnjem radu nastojala je riješiti problem raspodjele dobiti poduzeća koja posluju prekogranično, a da pritom ne zasnuju posebno društvo za vršenje takvog posla. Predmetna tema zaokuplja međunarodnu poreznu zajednicu već dugi niz godina. U posljednje vrijeme napravljen je potpuno novi pristup u određenju dobiti tzv. stalne poslovne jedinice. Budući da ta tema nije uopće bila raspravljena u domaćoj akademskoj literaturi, autorica je smatrala kako je važno obraditi tu temu te vidjeti na koji se način u domaćem zakonodavstvu određuje dobit stalne poslovne jedinice. Rad je koncipiran u više poglavlja. U prvom se raspravlja o pojmu stalne poslovne jedinice. Drugi dio rada posvećen je povijesnom pregledu metoda za određivanje dobiti stalne poslovne jedinice. U trećem dijelu obrađeni su različiti teorijski modeli za određivanje dobiti stalne poslovne jedinice. Četvrti dio posvećen je novom pristupu nazvanom Authorised OECD Approach (AOA). Peti dio posvećen je domaćem pravu te provjeri koje implikacije rad OECD-a ima na njega. Naposljetku, autorica iznosi određene zaključke.