(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
U radu se prezentuje ekonomska dimenzija terorizma kroz analizu potreba terorističkih organizacija za finansijskim sredstvima, moduli finasiranja terorizma i veza sa pranjem novca. Finansijska sredstva predstavljaju jedan od najvažnijih preduslova za održavanje infrastrukture terorističkih organizacija i izvođenje terorističkih aktivnosti. Sredstva stečena legalnim i ilegalnim putem pripadnici terorističkih organizacija tehnikama pranja novca sprovode kroz finansijske sisteme, prikrivajući svrhu novca namenjenu za organizovanje terorističkih napada. Zbog globalne prirode problema pranja novca i finansiranja terorizma, preventivni mehanizmi obuhvataju saradnju finansijskih, obaveštajnih službi i međunarodnih organizacija uz jačanje nacionalnih institucija koje se bave navedenim problemom. Brojne smernice, konvencije i preporuke novijeg datuma (u okviru EU, OUN, FATF) skreću pažnju na potrebu detekcije terorističkih aktivnosti u pripremnoj fazi poput putovanja (tranzita) terorista, finansiranja logističke podrške terorističkih aktivnosti i nabavke naoružanja (eksplozivnih materija) potrebnih za izvođenje napada.