(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Pod utjecajem brzog razvoja digitalnih tehnologija u posljednje vrijeme je došlo do pojave novih oblika fleksibilnog zapošljavanja koje karakterizira snažna ili prevladavajuća podrška informacijske i komunikacijske tehnologije. Online platforma Uber za pružanje usluge gradskog prijevoza putnika jedan je od široj javnosti najpoznatijih predstavnika navedenih promjena u svijetu rada. Imajući u vidu da je pojava Ubera izazvala brojne kontroverze i postavila nove suvremene regulatorne izazove u sferi radnog prava, u radu se problematiziraju glavna radnopravna pitanja i izazovi koji proizlaze iz Uberovog poslovnog modela. U prvom dijelu rada dan je kratki prikaz novih oblika rada nastalih pod utjecajem procesa digitalizacije tržišta rada, s osobitim naglaskom na modelu grupnog zapošljavanja (engl. crowdwork). U drugom dijelu rada autorica analizira poslovni model kojeg koristi platforma Uber. U trećem dijelu detaljno se razmatra problematika klasifikacije vozača Ubera kao radnika ili samozaposlenih osoba, pri čemu se osobito s aspekta hrvatskoga radnog prava nastoji dati odgovor na pitanje jesu li u ugovornom odnosu između Ubera i njegovih vozača – partnera de facto prisutni, i u kojoj mjeri, bitni elementi radnog odnosa. Naposljetku, autorica iznosi zaključna razmatranja te ukazuje na potrebu utvrđivanja jasnog i transparentnog (radno)pravnog okvira, prikladnog za razvoj novih oblika rada nastalih pod utjecajem digitalnih tehnologija.