(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Današnja slika informacijskog društva usvaja terminologiju suvremenog rječnika globalizacije i uključuje termine kao što su konvergencija, digitalizacija (medija, tehnologija i/ili telekomunikacija) i mobilnost bilo ljudi bilo tehnologija. Iz svake riječi odiše napredak, razvoj, pozitivan predznak uspona informacijskog društva. S druge strane u virtualnom okruženju tradicionalni dokazi u sudskom postupku s dokumenta na papirnatoj podlozi postaju elektronički dokazi, a njihovi upravljački procesi i kriteriji dopuštenosti mijenjaju se u odnosu na tradicionalne dokaze. Brzi rast računalnih podataka stvorio je nove mogućnosti i rast novog oblika računalnog, ali i kibernetičkog kriminaliteta, a tako i nove načine dokazivanja u sudskim postupcima, nedostupne prije samo nekoliko desetljeća. Autori u ovom radu opisuju nove trendove razvoja informacijskog društva i nastanak elektroničkih dokaza s naglaskom na utjecaj razvitka računalnog kriminaliteta na elektroničke dokaze; na pojam, pravno uređenje i dokaznu snagu elektroničkih dokaza i posebno elektroničkih isprava te na problematiku vještačenja elektroničkih dokaza i elektroničkih isprava u sudskom postupku.