(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Teško je prisjetiti se kada je jedan zakonski tekst iznjedrio više kontroverzi od Zakona o fi nancijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Intencija zakonodavca je bila jasna; pomoći trgovačkim subjektima u problemima da revitaliziraju svoje poslovanje, njihovim vjerovnicima da naplatu svojih potraživanja ostvare u većim iznosima nego što bi to bilo moguće u klasičnom stečajnom postupku te u konačnici, smatralo se da će predstečajni postupci doprinijeti očuvanju radnih mjesta. U radu se analizira struktura postupka predstečajne nagodbe te se propituje je li rješenje iz kasnije dijelom anuliranog hrvatskog propisa, prema kojemu je u prvoj fazi postupak provodilo posebno tijelo s administrativnim ovlastima, a u drugoj nadležni trgovački sudovi, u skladu s tumačenjima jamstva prava na pravičan postupak iz prakse Europskog suda za ljudska prava.