(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
U radu se obrađuje problematika vezana uz pravni položaj poštenog i nepoštenog posjednika u odnosu na vlasnika stvari, odnosno analiziraju se prava koja pripadaju posjedniku stvari i zahtjevi koje posjednik može postaviti prema vlasniku stvari kojem posjednik mora predati stvar. Također se s druge strane analiziraju prava i zahtjevi vlasnika stvari prema poštenom i nepoštenom posjedniku. U praksi se pojavljuju dvojbe u svezi s određivanjem nužnih i korisnih troškova koje je imao pošteni posjednik, koje su pretpostavke i do kada se može istaknuti pravo zadržanja radi naknade tih troškova, kada nastupa zastara takvog potraživanja i koliko su važne odredbe Zakona o obveznim odnosima u svezi sa stjecanjem bez osnove, poslovodstvom bez naloga ili pravom zadržanja, a koje reguliraju istu ili sličnu problematiku. Odgovore na neke od tih dvojbi dala je sudska praksa, slijedom čega je osnovna metoda u radu analiza i istraživanje sudske prakse, posebno odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske.