(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Svrha ovog rada je, temeljem rezultata provedenog istraživanja, procijeniti primjenu jednakosti postupovnog postupanja prema svakom maloljetniku radi osiguravanja pravičnog suđenja i jednakosti svih pred zakonom i s tim u vezi ponuditi konkretne izmjene zakonskih i donošenje podzakonskih propisa. Analiziran je sadržaj izvješća centara za socijalnu skrb (N=59) koja se sastavljaju za potrebe suda prilikom izricanja odgojnih mjera. Rezultati su pokazali da se izvješća znatno razlikuju te da je, unutar svake od 10 zakonski definiranih kategorija, u prosjeku prisutno između 12% i 63% očekivanih podataka odabranih diskrecijskom odlukom izvjestitelja. Time se argumentira zaključak o narušavanju primjene jednakosti postupovnog postupanja prema svakom maloljetniku u fazi procjene. U radu su navedeni prijedlozi izmjena i dopuna zakonskih i izrade podzakonskih propisa u svrhu poboljšanja primjene jednakosti postupovnog postupanja.