(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2022)
U radu se obrađuje šest procesnih situacija u kojima je posebnim odredbama Zakona o parničnom postupku uređena mogućnost traženja separatne naknade troškova uzrokovanih jednoj od stranaka tijekom postupka radnjama protivne stranke koje se mogu pripisati njenoj krivnji ili slučaju koji joj se dogodio. Riječ je o naknadi troškova uzrokovanih postavljanjem (nedopuštenog ili) neosnovanog zahtjeva za izuzeće suca, podnošenjem prijedloga za povrat u prijašnje stanje, ometanjem dostave i njenim neurednim obavljanjem, nepravodobnim iznošenjem novih činjenica i predlaganjem novih dokaza te nepravodobnim podnošenjem podnesaka. Na temelju provedene analize navedenih instituta i nastoji se odrediti njihov sadržaj de lege lata te predložiti korekcije njihova uređenja de lega ferenda.