(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2022)
Porez na dohodak, uslijed svojeg temeljnog strukturnog obilježja prilagodljivosti gospodarskoj snazi poreznih obveznika, predstavlja jedan od temeljnih instrumenata ostvarenja porezne pravednosti. Pritom progresivnost sustava oporezivanja dohotka ne utječe isključivo na ostvarenje redistributivnog načela, već se progresivnost poreza na dohodak smatra pogodnim instrumentom ublažavanja ili anuliranja negativnih posljedica regresivnog djelovanja neizravnih poreza, ponajprije poreza na dodanu vrijednost. Dodatno, sredstva ubrana s osnove poreza na dohodak, kao dijeljenog poreza, predstavljaju najizdašniji izvor financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i javnih usluga koje one osiguravaju građanima. Imajući navedeno na umu, promotri li se razvoj hrvatskog sustava oporezivanja dohotka, poglavito u posljednjih desetak godina, postavlja se pitanje uspijeva li on u ostvarenju svojih temeljnih funkcija: fiskalne i socijalne.