(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Jednaki su uvjeti omogućeni kada se svi poslovni subjekti mogu slobodno natjecati na tržištu. Međutim, sloboda tržišnog natjecanja ugrožena je, ako se na različite poslovne subjekte primjenjuju različiti propisi. Stoga bi međunarodno prihvaćena ljudska prava trebali poštovati svi poslovni subjekti bez obzira na njihovu veličinu, vrstu gospodarske djelatnosti, vlasništvo i državu djelovanja. Svrha je ovog rada identificirati tri kriterija prema kojima je se mogu postići jednaki uvjeti poslovanja te ih ispitati iz vizure poštovanja ljudskih prava. Koristeći deskriptivnu metodu i metodu analize autorica tvrdi da bez općih minimalnih standarda poštovanja ljudskih prava jednaki uvjeti u poslovanju nisu mogući. Također konstatira kako bi to bilo izvedivo samo uz usvajanje obvezujućega međunarodnog instrumenta i mogućnosti nametanja sankcija na međunarodnoj razini, te je posljedično uspostava međunarodnoga pravosudnog mehanizma s ovlastima za sankcioniranje korporativnih kršenja ljudskih prava od vitalne važnosti.