(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Internet i društvene mreže uvelike su pridonijeli ostvarivanju slobode izražavanja. No, olakšali su i ubrzali širenje dezinformacija, propagande i lažnih vijesti. Iako ovi fenomeni nisu novi, utjecaj koji su posljednjih godina imali na političke procese u demokratskim društvima (npr. na predsjedničke izbore u SAD-u 2016. i Brexit) i na ljudsko ponašanje tijekom pandemije bolesti COVID-19, skrenuli su pozornost na ovo pitanje. Cilj je ovog rada upozoriti na problem lažnih vijesti (fake news) u kontekstu čl. 10. Europske konvencije o ljudskim pravima koji jamči slobodu izražavanja. U radu se daje terminološki i povijesni pregled pojma fake news i srodnih pojmova. Zatim se daje pregled čl. 10. Europske konvencije o ljudskim pravima i pojašnjavaju situacije i uvjeti pod kojima su ograničenja prava na slobodu izražavanja opravdana na temelju njena čl. 10., st. 2. Autori pružaju uvid i u relevantnu praksu Europskog suda za ljudska prava.