(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
PANDEMIJA COVID-19 I INTIMNO PARTNERSKO NASILJE: ISKUSTVA I ISHODI ZA STRUČNJAKE U SKLONIŠTIMA Relativno se malo studija bavilo utjecajem pandemije COVID-19 na skloništa za žrtve intimnog partnerskog nasilja (IPN) i njihovo osoblje. U ovoj smo studiji proveli intervjue sa stručnjacima IPN skloništa kako bismo ispitali: 1.) kako su skloništa promijenila svoj rad tijekom pandemije; 2.) kako je osoblje opisalo pojavu i odgovor na posrednu traumu i 3.) što je osoblje naučilo iz svog iskustva s pandemijskom krizom? Iz podataka su proizašle tri glavne teme. To su: 1.) promjene organizacijskih uvjeta rada tijekom pandemije; 2.) emocionalni izazovi i 3.) pozitivni učinci pandemije. Kao i u drugim zemljama, pandemija je u Hrvatskoj donijela brojne izazove, ali i prilike. Osoblje skloništa pokazalo je svoje snage i predanost pružanju potpore žrtvama IPN-a tijekom pandemije. Njihova iskustva treba iskoristiti za razvoj učinkovitog odgovora na buduće krize.