(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
PROMJENE U TJELESNOJ TEŽINI, POTROŠNJI LIJEKOVA I AGRESIVNOM PONAŠANJU U FORENZIČKIH PACIJENTA TIJEKOM COVID-19 PANDEMIJE Glavni je cilj ovog istraživanja bio procijeniti promjene u ponašanju forenzičkih pacijenata (onih koji su ocijenjeni kao neubrojivi i upućeni na prisilno forenzičko liječenje) tijekom razdoblja COVID-19 epidemioloških mjera. Tijekom 2020. na Zavodu za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče liječilo se 82 bolesnika, od kojih je 45 boravilo na Zavodu tijekom cijele godine. Podatci su dobiveni iz njihovih kartona i sestrinskih lista o njihovoj tjelesnoj težini, dodatno propisanoj terapiji i incidentima na Zavodu. Tijekom lockdowna zbog COVID-19 pandemije, tjelesna težina forenzičkih bolesnika uvelike se smanjila u prvim tjednima lockdowna i ostala takva do kraja 2020. Usporedno s veljačom u 2020., u travnju iste godine bolesnici su trošili manje dodatnih antipsihotika, benzodijazepina, hipnotika i analgetika. U lipnju 2020. potrošnja tih lijekova se vratila na prepandemijsku razinu, osim antipsihotika. U kolovozu 2020. potrošnja analgetika povećala se iznad prepandemijske potrošnje. Broj je incidenata tijekom lockdowna, u odnosu na prethodnu godinu, bio manji.