PUBLICIJANSKO VLASNIŠTVO NEKRETNINA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2022)
Članak obrađuje pravni položaj publicijanskog vlasnika u hrvatskom pravu, s posebnim naglaskom na problem sukoba publicijanskog vlasnika i vjerovnika zemljišnoknjižnog vlasnika.  U članku se prvo raspravlja o pravnoj prirodi publicijanskog vlasništva i akvizitivnoj fukciji upisa, uključujći i iznimke od akvizitivne funkcije koje upravo narušavaju monopol zemljišnih knjiga na publiciranje stvarnih prava na nekretninama, pri čemu se publicijansko vlasnitšvo, utemeljeno na dosjelosti, približava takvoj iznimci. Razmatraju se i prikazuju temeljni uzroci izvanknjižnih singuralnih prijenosa, i to posebno u razdoblju društvenovlasničkog režima, ali i nakon njega, u fazi pretvorbe društvenog vlasništva. Prateći historijski razvoj razvoj publicijanskog vlasništva u rimskom pravu, analiziraju se tipične situaicje u kojima publicijanksko vlasništvo nalazi svoje opravdanje koje su primjenjive i danas. U drugom dijelu rada prikazuje se mehanizam stjecanja i gubitka publicijanskog vlasništva, uključujući stjecanje i gubitak zakonitog, istinitog i poštenog posjeda, i to kako kod stjecanja od knjižnog, tako i kod stjecanja od izvanknjižnog vlasnika. U trećem, središnjem dijelu rada posebno se razmatraju različiti oblici zaštite publicijanskog vlasništva, i to vindikacijska i negatorijska zaštita, kvazibrisovna zaštita, te izlučna zaštita. Analiziraju se pretpostavke za podnošenje publicijanskih vindikacija i negatorija, te posebno kriteriji po kojima se određuje jakost pravnog temelja posjedovanja (poštenje, zakonitost, određenost prednika i naplatnost stjecanja), kao i prigovori tuženika protiv takvih zahtjeva. Posebno se analizira se zaštita kvazibrisovnom tužbom kao specifičnim sredstvom zaštite kod višestrukog otuđenja iste nekretnine, koje publicijanskom vlasniku jamči stjecanje knjižnog vlasništva upisom protiv nepošteno upisanog stjecatelja, premda je ta zaštita djelomično sužena. Konačno, analizira se zaštita publicijanskog vlasništva u ovršno i stečajnom  postupku, posebno imajući u vidu razvoj sudske prakse koja je dugo vremena zauzimala različita stajališta o pitanju izlučnog prigovora izvanknjižnog i publicijanskog vlasnika, što je rezulitralo i zauzimanjem načelnog shvaćanja na odjelskoj sjednici Vrhovnog suda Republike Hrvatske koje se kritički razmatra.