UČINKOVITO PROVOĐENJE PRETHODNOG POSTUPKA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Prethodni postupak u hrvatskom postupku postoji više od desetljeća, no istraživanja su pokazala da još uvijek nije ostvario svoju temeljnu funkciju u smislu ubrzanja i koncentracije parničnog postupka. To se djelomično može objasniti postepenim i donekle ležernim pristupom reformama koje nisu uvijek učinjene dosljedno i nomotehnički precizno, ali i nepravilnom shvaćanju smisla tog posebnog stadija u sudskoj praksi, odnosno smisla pojedinih zadaća čije se poduzimanje u sklopu njega očekuje. Svrha ovog rada je primjenom modernih shvaćanja o parničnom postupku (re)interpretirati zakonske odredbe o prethodnom postupku, na temelju rezultata empirijskih istraživanja i dostupne sudske prakse analizirati njihovo shvaćanje i primjenu u sudskoj praksi viših sudova te dati preporuke kako provođenje prethodnog postupka učiniti učinkovitijim u svakom od njegovih podstadija. Na pojedinim mjestima se pokazuje kritički odmak od postojeće prakse, a upozorava se i na značenje najavljenih izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku iz 2022.