NOVO UREĐENJE ZAPISNIKA U PARNIČNOM POSTUPKU (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku stupio je na snagu 19. srpnja 2022., kojim se, među ostalim, nastoji uspostaviti normativni, tehnološki i organizacijski okvir koji će pridonijeti smanjenju broja neriješenih predmeta i skraćivanju trajanja parničnih postupaka te usmjeravanju na transparentno i učinkovito upravljanje pravosudnim sustavom pa i u pogledu uvođenja obveznoga tonskog snimanja rasprave i novog uređenja zapisnika u parničnom postupku. Nove odredbe kojima se uređuje zapisnik u parničnom postupku stupit će na snagu donošenjem odluke kojom će ministar nadležan za poslove pravosuđa utvrditi jesu li ispunjeni tehnički uvjeti za tonsko snimanje ročišta na pojedinim sudovima, a tu odluku mora donijeti do 1. listopada 2024. godine. Koji su to tehnički uvjeti, način snimanja, način pohrane i pristupa tonskoj snimci, kao i druga pitanja vezana za tonsko snimanje ročišta ministar nadležan za poslove pravosuđa uredit će pravilnikom.