PRAVNA REGULACIJA CIJEPLJENJA U SLAVONIJI U PRVOJ POLOVICI 19. STOLJEĆA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
U radu se navodi i raspravlja o propisima povezanim s regulacijom cijepljenja u prvoj polovici 19. stoljeća, kada je u svojstvu Zemaljske vlade djelovalo Ugarsko namjesničko vijeće. Osim zemaljskih propisa, prikazana je uloga Gradskog magistrata i fizikata Slobodnog i kraljevskog grada Osijeka u provođenju cijepljenja na području njihova djelokruga, zdravstvenih radnika koji su se time bavili te se iznose mjere kojima se ondašnje stanovništvo poticalo na cijepljenje protiv velikih boginja. Poseban je osvrt dan na regulaciju troškova proizašlih iz cijepljenja, a osobito naknada koje su dobivali zdravstveni radnici obavljajući tu dužnost. Prikazana su i zdravstvena izvješća te primjeri iz kojih je vidljiva njihova važnost u vezi s reguliranjem cijepljenja.