PRAVNI ASPEKTI PREMJEŠTANJA JARUŽANOG MATERIJALA S MORSKOG DNA U REPUBLICI SLOVENIJI (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Rad se bavi pitanjem dopustivosti premještanja iskopanog materijala s morskog dna iz luke Kopar na drugo mjesto unutar teritorijalnog mora Republike Slovenije. Na prvi pogled jednostavno pitanje razmatra se sa stajališta pravne dopuštenosti takvog ponašanja, uvažavajući da je riječ o izrazito multidisciplinarnom pitanju. Raspravlja se o aspektima međunarodnog prava, prava Europske unije, slovenskog i talijanskoga nacionalnog prava. Potonje se razmatra jer se Italija suočava s istim problemima odlaganja ili premještanja iskopanog materijala u bazenu Tršćanskog zaljeva kao i Slovenija, za razliku od Hrvatske koja nema većih luka na tom području. Međutim, slovenska i talijanska regulativa i iskustva mogu biti zanimljiva i korisna Hrvatskoj za njezine lokalne luke ili veće luke u drugim dijelovima Jadrana.