ZDRAVSTVENA ZAŠTITA I EUROPSKI STUP SOCIJALNIH PRAVA: ZNAK STVARNE PROMJENE ILI SVE PO STAROM? (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Europski stup socijalnih prava jamči pravo pravodobnoga pristupa pristupačnoj i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti svima u Europskoj uniji. Akcijski plan za njegovu provedbu određuje aktivnosti koje će Komisija poduzeti u njegovoj zaštiti. Najkonkretnija mjera koju će Komisija poduzeti predviđena je u sferi zdravstvenih podataka, dok su aktivnosti vezane za pristup zdravstvenoj zaštiti, uključujući problem velike nejednakosti unutar Unije, pretežno ograničene na mjerenje postojećega stanja, uz općenito pružanje potpore i poticaja zdravstvenim sustavima država članica. Aktivnost kojom Komisija može napraviti iskorak u odnosu na postojeće stanje i tako smanjiti razlike u pristupu zdravstvenoj zaštiti unutar Unije, (a koja nije predviđena Akcijskim planom), jest zajednička nabava lijekova, posebno onih iznimno skupih koji predstavljaju težak financijski teret za zdravstvene proračune država članica. To bi uključivalo donošenje jedinstvenoga sektorskog pravnog okvira za lijekove na razini Unije, na temelju članka 114. UFEU-a, kako bi se sustavom zajedničke nabave ujednačili tržišni uvjeti, uz koordinaciju Europske komisije koja bi  djelovala zajedno s državama članicama. Time bi se ojačao pregovarački položaj naručitelja lijekova  (nacionalnih zdravstvenih sustava) što bi moglo dovesti do ujednačavanja i olakšavanja pristupa iznimno skupim lijekovima za pacijente iz svih država članica Europske unije.