CIJENA KOD UGOVORA O GRAĐENJU (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2024)
Cijena je kod ugovora o građenju posebno važan sastojak, što proizlazi iz velikog broja pravila koja uređuju način određivanja cijene kao i izmjenecijene nakon sklapanja ugovora o građenju. Posebnu pažnju privlače pravila o izmjeni cijene koja odstupaju od općih instituta ugovornog prava (izmjene ili raskid ugovora zbog promijenjenih okolnosti), a koji su sami po sebi iznimka od osnovnih načela obveznog prava (lat. pacta sunt servanda). U pravnoj teoriji sporna je i pravna narav nekih od tih pravila. Otvoreno je pitanje je li riječ o dispozitivnom ili prisilnom pravilu koje uređuje izmjenu cijene kada je ugovorena fiksna cijena. U literaturi se također problematizira trenutak koji je relevantan za određivanje promjene cijene.