PREKRŠAJNO PRAVO U HRVATSKOJ I SLAVONIJI OD SREDINE 19. STOLJEĆA DO 1918. GODINE (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2024)
U radu se prikazuje i analizira uređenje prekršajnog materijalnog i procesnog prava u Hrvatskoj i Slavoniji od sredine 19. stoljeća, kada započinje razvoj građanskog društva i modernoga pravnog sustava uvođenjem unificiranih zakona, pa sve do raspada Austro-Ugarske Monarhije 1918. godine. U promatranom se razdoblju unutar prekršaja, kao najlakše vrste kažnjivih djela, razlikuju sudski i redarstveni prekršaji. Sudski prekršaji, u skladu s usvojenom trodiobom kažnjivih djela, bili su propisani u Kaznenom zakonu o zločinima, prijestupima i prekršajima iz 1852., kao i u nizu drugih posebnih zakona, a njihovo je kažnjavanje bilo u nadležnosti sudova. Redarstveni prekršaji bili su propisani u brojnim zakonima, naredbama i lokalnim redarstvenim propisima, a njihovo je kažnjavanje bilo u nadležnosti upravnih tijela. Prekršajni postupak pred kotarskim sudovima vodio se prema odredbama sadržanim u posebnoj glavi Zakona o kaznenom postupku iz 1875. Pred upravnim tijelima bio je uređen nizom naredbi donesenih tijekom neoapsolutizma, koje su naknadno bile nadopunjene zakonom i naredbama u cilju njegova pojednostavljenja, kao i usklađivanja sa sudskim prekršajnim postupkom. Osim normativnog okvira, u radu će se ukazati i na praktične probleme i pitanja koji su se u praksi pojavili u vezi s kažnjavanjem sudskih i redarstvenih prekršaja.