INSTRUMENTI EUROPSKE UNIJE STVORENI U PANDEMIJSKOM RAZDOBLJU: PRIVREMENO RJEŠENJE ILI KORAK PREMA POTPUNOJ FISKALNOJ INTEGRACIJI? (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2024)
Pandemija uzrokovana koronavirusom negativno se odrazila na gospodarstvo država članica Europske unije. Kako bi što prije potaknula njihov oporavak, Unija je usvojila brojne mjere iz područja financijskog prava, u čijem su središtu plan oporavka NextGenerationEU, program SURE i aktivacija opće klauzule o izbjegavanju Pakta o stabilnosti i rastu. Kako bi prikupila sredstva za realizaciju plana oporavka NGEU, Unija se zadužila na tržištima kapitala. Budući da će se NGEU financirati putem zaduživanja, Unija je najavila stvaranje novih vlastitih sredstava kako bi osigurala podmirenje duga koji će iznositi više od 800 milijardi eura. Navedene mjere predstavljaju novi aspekt fiskalnih odnosa Unije i država članica te će se u radu prikazati tijek njihovog nastanka, pravni temelji te zaključno, njihovo značenje za promjene u sustavu fiskalnog federalizma Unije.