POSTUPAK U SPOROVIMA MALE VRIJEDNOSTI U SVJETLU ODREDABA NOVELE ZPP 2019. (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (Narodne novine, broj 70/2019) počele su se primjenjivati 1. rujna 2019. i njima su unesene bitne promjene u postupku u sporovima male vrijednosti. Svrha je reforme odredaba kojima se uređuje postupak u sporovima male vrijednosti omogućavanje bržega, učinkovitijeg i jednostavnijega rješavanja predmeta, koji svojim brojem opterećuju sudove, a čija visina nije takva da bi zahtijevala većeangažiranje stranaka i suda. Tako je zakonodavac, radi veće procesne discipline stranaka, reformirao odredbe o dužnosti iznošenja činjenica i predlaganja dokaza; o (presumiranom) povlačenju tužbe; razlozima za žalbu i suspenzivnom učinku žalbe te je ukinuo obvezu objavljivanja presude odmah nakon zaključenja glavne rasprave i mogućnost izjavljivanja izvanredne revizije. Kako je normativno uređenje postupka u sporovima male vrijednosti gotovo redovito bilo određeni test za kasniju promjenu uređenja redovnog postupka, autor vjeruje da će ova rješenja, nakon njihove primjene u praksi, kao i stajališta sudske prakse i procesno-pravne teorije, ukazati na opravdanost njihova uvođenja u postupak u sporovima male vrijednosti te da će biti putokaz zakonodavcu da ih provede i u odredbe ZPP-a kojima se uređuje, tzv. opći parnični postupak radi provođenjem brzog, učinkovitog i racionalnoga parničnog postupka.