MJERODAVNO PRAVO U BRAČNOIMOVINSKIM SPOROVIMA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
2016/1103 od 24. lipnja 2016. o provedbi pojačane suradnje u području nadležnosti, mjerodavnog prava te priznavanja i izvršenja odluka u stvarima bračnoimovinskih režima. Dolazi se do zaključka da je nova europska Uredba olakšala bračnim drugovima određenje mjerodavnog prava te se vrednuje primjerenost povezujućih čimbenika predviđenih u Uredbi. Rad dovodi u pitanje te povezujuće čimbenike u trenutku zaključenja braka i pretpostavlja da ih je teško isključiti u izvanrednimokolnostima. Ti se čimbenici uspoređuju s onima iz teorije slovenskog i hrvatskog međunarodnog privatnog prava, a u radu se nude praktični primjeri za razlike proizašle iz novog europskog uređenja. U radu se nadalje istražuje hipoteza da će mogućnost sporazuma o izboru mjerodavnog prava u praksi prouzročiti probleme te se za to nudemoguća rješenja. U cijelom se radu uspoređuje sustav uveden Uredbom Vijeća (EU) 2016/1103 s drugim europskim uredbama i relevantnom sudskom praksom Suda Europske unije, ali se autorica ponajviše usredotočuje na promjene koje je navedena Uredba donijela u slovensko i hrvatsko pravo.