PRAVNE POSLJEDICE NEVALJANOSTI TRAJNOGA UGOVORA (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Nevaljanost ugovora u hrvatskom pravu, kao i u švicarskom, austrijskom i njemačkom pravu, načelno proizvodi ex tunc učinak. Jedna od pravnih posljedica nevaljanosti ugovora je i obveza restitucije koja nastaje ako je neka strana izvršila drugoj činidbu u ispunjenju obveze preuzete nevaljanim ugovorom, a na obvezni odnos strana nevaljanog ugovora primjenjuju se i pravila o vraćanju stečenog bez osnove, odnosno pravila instituta neopravdanog obogaćenja. U švicarskom, austrijskom i njemačkom pravu pronalaze se stajališta prema kojima je u trajnim obveznim odnosima u kojima se započelo s ispunjavanjem trajne obveze potrebno ograničiti učinak nevaljanosti ugovora na djelovanje samo za ubuduće. Prema njima, nevaljanost trajnog ugovora, odnosno ugovora kojim je zasnovan trajni obvezni odnos, nastupa ex nunc pa ne dolazi do povratnog odvijanja trajnoga obveznog odnosa. U radu se analiziraju stajališta švicarskoga, austrijskog i njemačkog prava i teorijska uporišta na kojima su ona utemeljena. Raspravlja se o pravnim posljedicama nevaljanosti ugovora u hrvatskom pravu, a posebno o obvezi restitucije. Ispituje se je li u okvirima hrvatskoga prava de lege lata moguće i potrebno primijeniti poredbenopravno učenje o ograničavanju učinka nevaljanosti trajnog ugovora.