NEJEDNAKOST PLAĆA I PROPADANJE STANDARDA RADNIKA U HRVATSKOJ (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Ova studija potvrđuje hipotezu da hrvatski zaposlenici prolaze kroz kontinuiranu degradaciju radnih standarda uz simultanu divergenciju distribucije njihovih plaća. Korištenjem Theilovog indeksa i funkcionalne distribucije dohotka, istraživanje ukazuje na pet međusobno povezanih i štetnih tendencija. Empirijska analiza upućujena pogoršanje standarda radne snage vidljivo kroz kontinuirani pad udjela dohotka rada u nacionalnom dohotku koji se odvija usporedno s rastom produktivnosti. Neto nejednakost u plaćama radikalno je povećana i stabilizirana na višoj razini. Pri čemu je periodično, nominalno, poboljšanje bilo većinski rezultat otpuštanja pojedinaca izdonjeg repa raspodjele plaća. Posljedično, smanjivanje disperzija plaća povećalo je ukupnu ekonomsku nejednakost. Bruto nejednakost plaća ukazuje na rastući trend, snažno i pozitivno povezan s kretanjem pripadnika s najvišim primanjima, koji doživljavaju trobrojčani porast svojih članova u analiziranom razdoblju. Rastuća nejednakost plaća između županija ukazuje na snažnu sklonost prema prekomjernojcentralizaciji zabilježenu u činjenici da je glavni grad ekskluzivna i privilegirana županija koja dosljedno izvještava iznadprosječne razine plaća. Naposljetku, nejednakost u plaćama između sektora pokazala je opći pad. Međutim, ovaj izolirani slučaj, uzimajući u obzir da je raspon između sektora s najnižim i najvišim plaćama približno dvostruko veći od komparativnog raspona između županija, i dalje ostaje dominantan katalizator nejednakosti. U skladu sa navedenim, neupitno je da trenutno stanje stvari narušava dobrobit hrvatskog radnika. Takav zaključak pred kreatore nacionalnih politika postavlja izazov suprotstavljanja s istaknutim negativnim tendencijama u cilju prevencije trenutnog egzodusa kvalificiranih radnika i uspostavljanja dugoročne makroekonomske stabilnosti.