EXEMPLIS DISCIMUS: REAFIRMACIJA VRIJEDNOSTI I REDEFINICIJA SADRŽAJA SOCIJALNE DRŽAVE U NOVOM STOLJEĆU (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2020)
Ekonomske krize s kraja 20. i početka 21. stoljeća aktualiziraju prijepore oko uloge države u socio-ekonomskom životu društva. Populistički pokreti izrasli na posljedicama posljednje velike krize iz 2008. pozivajući se na socijalnu državu i socijalnu pravdu, smjeraju rastakanju demokratskoga poretka. Zbog toga se imperativnim nameće poznavanje nastanka socijalne države, njezinekonstitucionalizacije i jačanja opće solidarnosti u poslijeratnim godinama druge polovice 20. stoljeća. Radi jačanja socijalne države nužno je promotriti neoliberalnu kritiku njezine koncepcije te snagom tumačenja načela socijalne države i socijalne pravde proizišlima iz recentne ustavnosudske prakse pristupiti reafirmaciji koncepta socijalne države kao države općeg blagostanja. Vodiljom na putu reafirmacije vrijednosti i redefinicije njezina sadržaja nameće se skandinavski model socijalne države, posebice dansko oživotvorenje, tzv. flexicurity modela, a najpogodnijim sredstvom njezina ostvarenja fiskalni suverenitet države. Jačanjem poreznoga kapaciteta, uvažavajući ustavna ograničenja oporezivanja, moguće se približiti skandinavskom modelu aktivne socijalne države kao jamcu sigurnosti i mobilnosti te izgraditi novu državu opće solidarnosti.